Echtscheiding: vraag om advies bij een scheidingsadvocaat

Hoe kan een scheidingsadvocaat u helpen bij uw scheiding?

Een scheidingsadvocaat kan u helpen in verschillende stappen in het proces van uw echtscheiding. Om te kunnen scheiden heeft u toestemming nodig van de rechter. Een echtscheidingsprocedure is een relatief snelle procedure indien de echtgenoten in onderling overleg afspraken maken. Bij een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding beschikt u binnen enkele weken over een uitspraak. Mediation kan in dat geval uitkomst bieden. Er zal bij hierbij niet alleen worden stilgestaan bij de afspraken die er gemaakt moeten worden over alimentatie, de kinderen en het geld, maar ook bij de emotionele aspecten van de echtscheiding. Ons kantoor heeft naast scheidingsadvocaten, ook mediators om uw echtscheiding te begeleiden en om de gemaakte afspraken samen met het verzoek tot echtscheiding in te dienen bij de rechtbank.

Indien echtgenoten er niet gezamenlijk uitkomen, dan zal een procedure aanzienlijk langer duren. Een dergelijke procedure duurt al snel 6 maanden en in sommige gevallen zelfs langer dan een jaar.

Hulp van een scheidingsadvocaat in geval van kinderen

Als scheidingsadvocaat kunnen wij u ook helpen indien u minderjarige kinderen heeft. U zult in ieder geval afspraken moeten maken over bij wie de kinderen gaan wonen, hoe vaak ze bij de andere ouder zijn, wie de beslissingen neemt, hoe ouders elkaar informeren over de kinderen en hoe de kosten van de kinderen worden verdeeld. Deze afspraken worden vastgelegd in een ‘ouderschapsplan’. Bij het opstellen daarvan worden ook de kinderen betrokken. Het ouderschapsplan wordt bij de rechtbank worden ingediend, samen met het verzoek tot echtscheiding. Lees hier meer over wat een advocaat echtscheiding kan doen voor u en uw kinderen

Alimentatie aanvragen?

Als ervaren scheidingsadvocaten weten wij dat na een echtscheiding de echtgenoten vaak minder te besteden hebben, omdat kosten niet meer kunnen worden gedeeld. Bij behoefte aan financiële ondersteuning kan kinderalimentatie en/of partneralimentatie worden vastgesteld. Ook dient het gedurende het huwelijk opgebouwde pensioen te worden verdeeld. Lees hier meer over de regels op dit gebied en hoe een scheidingsadvocaat u hiermee kan helpen.

Hulp van een advocaat echtscheiding bij de verdeling van vermogen

Afhankelijk van het feit of er huwelijkse voorwaarden zijn opgemaakt of dat er sprake is van gemeenschap van goederen dienen respectievelijk de huwelijkse voorwaarden te worden afgewikkeld of de huwelijksgemeenschap te worden verdeeld. Wat wij als scheidingsadvocaat kunnen doen op dit vlak kunt u hier lezen.

Echtelijke woning

Een huurrecht van een huurwoning kan aan een van de echtgenoten worden toegedeeld. Indien sprake is van een koopwoning dan kan deze - na akkoord van de bank - worden toegedeeld aan een van de echtgenoten, waarbij rekening wordt gehouden met mogelijke onder- of overwaarde op de woning. Een andere mogelijkheid is dat de woning zal worden verkocht aan een derde. U kunt hier meer lezen wat onze scheidingsadvocaten kunnen doen voor u op dit gebied.

Pensioen

Als door de echtgenoten gedurende het huwelijk ouderdomspensioen is opgebouwd, dan zal dit in beginsel over en weer moeten worden verdeeld (pensioenverevening). Dit is anders indien echtgenoten in huwelijkse voorwaarden hierover andere afspraken hebben gemaakt. Ook kunnen echtgenoten in onderling overleg afwijken van de verdeling van het opgebouwde pensioen. Naast het ouderdomspensioen zal ook het nabestaandenpensioen moeten worden geregeld. Lees hier meer over hoe een scheidingsadvocaat u kan helpen met betrekking tot uw pensioen.

Terug naar het overzicht